RTV Bunschoten

Paling blijft populair in Spakenburg tijdens Palingrookwedstrijd

Woensdag 24 augustus 2016 door redactie

Bunschoten - Wie richting het centrum van Bunschoten-Spakenburg rijdt, zal waarschijnlijk denken dat er een brand is. Dit omdat vandaag weer de jaarlijkse palingrookwedstrijd in Centrum van Spakenburg wordt gehouden.

Wat voor veel rook zorgt. Stoere mannen in visserskleding en vrouwen in klederdracht doen er alles aan om het lekkerste stukje paling te maken. De paling kent een rijke geschiedenis in Bunschoten. Onder andere door de afsluitdijk. In Spakenburg worden ook nog jaarlijkse cursussen gegeven in roken van paling. Ruim twintig palingrokers strijden in het centrum van Spakenburg om een trofee. Om vanmiddag 16:00 uur moeten alle rokers hun paling inleveren bij de jury.

Veel toeristen komen langs om paling te kopen. In Spakenburg zijn de gerookte paling van hoge kwaliteit dit omdat veel inwoners al jong geleerd hebben hoe ze een paling moet roken. Spakenburg was vroeger een vissersdorp aan de Zuiderzee. Nog steeds is vis een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor het dorp. Dagelijks gaan er meer dan 100 verkoopwagens naar de markt om vis te verkopen. Vandaag is ook bekend geworden dat de IJsselmeervisafslag in Urk recordomzetten heeft gehaald met het verkopen van paling.
Arbo Select

Reageren

Meer nieuws